کسانی که در دوران دفاع مقدس بودهاند و نگران از دست رفتن خاطره و ارزشهای دفاع مقدس هستند باید برای حفظ ارزشها و آرمانها فداکاری کنند و همانطور که در دفاع مقدس جنگیدند امروز باید انتقالدهنده پیام آن دوران باشد.
جنگ ما غریب بود، شهیدان ما غریب بودند، مراقب باشیم که یادمانهای حماسی ما غریب نباشند. با اینکه زائرین از سراسر کشور از یادمانها بازدید میکنند ولی باز هم یادمانها غریب هستند؛ زمانی این غربت بیشتر میشود که ما به مشعلهای هدایت و چراغهای راهنما نگاه نکنیم و نگاهمان به این یادمانها، نگاهی محدود باشد.
این مسیر دشواری که مردم در این سالها پیمودند و مسیر دشوارتری که در آینده پیش رو داریم بجز استعانت از روح شهدا نمیتوانیم طی کنیم همانگونه که در طول این سالها خیلیها از این مسیر عقب ماندند و جدا شدند به نحوی که اسم شهدا را آوردند ولی رسم شهدا را به جا نیاوردند.
سه موضوع در فراموش کردن فرهنگ دفاع مقدس تاثیر میگذارد: گذشت زمان، زیر سوال بردن و کمرنگ کردن و تغییر تحلیل مردم نسبت به این حوزه و افزایش تنوع و تفریحات امروزی از مهمترین عوامل فراموشی این فرهنگ ایثار و شهادت هستند.
اولین موضوع گذشت زمان است چراکه اگر زمان بگذرد و کسی برای یادآوری حماسهها کاری انجام ندهد خود گذر زمان باعث فراموشی میشود. به فضل الهی با وجود گذشت زمان توانستهایم در مقابل عامل زمان، آن را مدیریت کنیم و این فرهنگ با ارزش را به جامعه القا نماییم به طوری که بعد از گذشت 35 سال از دفاع مقدس دنیا به حقیقت و حقانیت جمهوری اسلامی و دفاع مقدس پی برده است.
دومین عامل، دشمنان ملت هستند که به مردم القا میکردند جنگ از اول بیخود بوده است در حالی که امروز همدلی در مورد دفاع مقدس و راهیان نور وجود دارد که به کسی اجازه تخریب آن را نمیدهد. امروز حتی کسانی که جمهوری اسلامی ایران را قبول ندارند نسبت به دفاع مقدس سر تعظیم فرود میآوردند.
سومین مسئله تنوع و کثرت سرگرمیها است؛ افرادی که در این مناطق حضور پیدا میکنند در مقابل دیگر خواستههای خود مقاومت میکنند یعنی اینکه اگر به کشورهای خارجی یا کیش و قشم نمیروند اما در چنین مناطقی حضور مییابند، برای این است که بگویند توانستیم در مقابل وسوسههای رقیب ایستادگی کنیم و پیروز شویم.
مقام معظم رهبری امسال را سال همدلی و همزبانی دولت و ملت نامگذاری کردند؛ همدلی یعنی همدلی با شهدا؛ پس اگر دولت و ملت با شهدا همدل باشند با یکدیگر همدل هستند و اگر این طور نباشد با یکدیگر همدل نخواهند بود.
با شروع به کار دولت تدبیر و امید برخی میگفتند که این دولت با راهیان نور و جبهه مخالف است و رزمندهستیز است. این فشارها ممکن بود بعضیها را دلسرد کند اما آن سخنان درست نبود و رئیسجمهور در هیئت دولت به صراحت گفتند که این دولت، دولت جبهه و رزمندگان است. دولت باید در مورد ارزشهای دفاع مقدس احساس وظیفه کند و با همراهی و حمایت واقعی از این حرکت این راه را ادامه دهد. اگر بخواهیم همدلی میان دولت و ملت را حفظ کنیم میتوانیم همگی حول محور ارزشهای دفاع مقدس جمع شویم.
همه ما وظیفه داریم در دستگاههای مختلف اولویت را به سمت راهیان نور ببریم و از حداکثر ظرفیتها در این حرکت بزرگ استفاده کنیم. وزارتخانهها باید این را باور داشته باشند که نسبت به دفاع مقدس مسئولیت ذاتی دارند و نه اینکه لطف میکنند، باید پای کار بیایند و یاریدهنده این کار بزرگ باشند. دولت باید وظیفه ذاتی خود را نسبت به راهیان نور انجام دهد بدون اینکه ردیف بودجه مستقلی وجود داشته باشد، یعنی بهداشت و درمان وظیفه دارد سلامت زائرین را با دقت پیگیری کند. وزارت راه و شهرسازی موظف است که مسیرهای ورودی و خروجی این مناطق را تامین کند. وزارت نیرو موظف است که آب و برق و فاضلاب این مناطق را تامین کند، دولت وظیفه دارد و باید وظایفش را نسبت به این قضیه انجام دهد.
در حوزه زیرساختی، ما سال به سال با ارتقاء وضعیت یادمانها، جادهها و امکانات خدماتی مواجه هستیم و در سالهای اخیر تحولات شگرفی نسبت به جنبههای خدماتی و زیرساختی اتفاق افتاده است البته ما راه طولانی را داریم تا بتوانیم این خدمات را تکمیل بکنیم.
در طول سالیان گذشته نگاه مقام معظم رهبری به راهیان نور نگاه تشویق همراه با حساسیت بوده است که در دیدار مسئولان راهیان نور، ایشان دغدغههایشان را صریح بیان کردند، باید نتیجه فعالیتهای محتوایی راهیان نور تقویت امید و همدلی و اعتماد مردم به مسئولان باشد.
ایده «ما میتوانیم» ایده دفاع مقدسی است و این ما میتوانیمها معطوف به توانستنهای متعدد خواهد بود و از این مسیر، میتوانیم یک ایران قدرتمند را بسازیم. راهیان نور یکی از مصادیق تحقق شعار «ما میتوانیم» است چراکه راهیان نور با امکانات خیلی کمی شروع کرد ولی امروز تبدیل به بزرگترین حرکت فرهنگی کشور شده است.
منبع: وبگاه شخصي دكتر حسامالدين آشنا
نظر شما